CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

heartbeat

Thursday, June 2, 2011

Sebahagian cerita di S.K Sungai Berembang Part 2

Assalamualaikum w.b.t

Part 1 dah selesai dan sekarang dah masuk part 2..ni sebulan pnyer citer praktikum..tak taw la smpai part mana bru habis cerita segalanya kt blog nih..Cuba byngkan kalo 1bln pnyer praktikum boleh jadi smpi 5 bhgian kalo 2 bln praktikum boleh jadi 10 part cter pasal praktikum..alih-alih,blog ni penuh dgn cter praktikum jer..nak tulis bosan..yg membaca berjuta kali la bosannya..hahaha..tak gitu??

Dah hmpir 2 bulan selesai praktikum tp,bru sekrg Cik Chenta bermasa=berpeluang nak update segala yg berlaku sebab skrg saya diambang percutian yg indah..jadi,Chenta dah wujudkan satu persamaan ibarat macam persamaan kimia la..ala2 gitu la lbih kurang..:

rehat+tgk segala citer di tv+menambah lemak+melengkap jam tidur iaitu 12jam sehari+menghadap fcebook smpi juling+jenguk2 twitter(pergh..dah ada twitter)+wayang.wayang.wayang+update blog=C.U.T.I!

Jadi,bila wujud jer istilah cuti, maka formula ini akan Chenta gunakan bagi melengkapkan rutin harian di rumah..!Indah sekali hidup kalau cenggini rupanya..^^,

Okeyh berbalik pada cerita asal..nak share cerita pasal Chenta berpraktikum..kali ni tak nak cter bnyk cme nk tnjuk mcm mn Chenta jalani kehidupan as a guru PELATIH..mencabar kot!Kali ni biar gambar yang bercerita-->

Tiap-tiap hari saya perlu berhadapan dengan anak-anak ini..kalo Tahun 3 tu ada la dalam 5 orang dan Tahun 2 pulak ada dalam 7 orang..dan semuanya mempunyai perwatakan yang berbeza-beza..12 orang tu la yg Chenta dok kepit tiap-tiap hari..Biasalah,kelas Pemulihan ni muridnya memang ciput-ciput jer dengan tujuan supaya cikgu boleh bagi fokus sepenuhnya kt depa-depa nih..Hah..tak caya??cer try tgk gmbr atas ni..tu time waktu kelas tahun 3..ni nasib baik ada la 4 orng,ada sekali pernah kelas nih tinggal seorang jer muridnya..cikgu buat ABM bagai nak rak sekali tinggal sorang jer murid..alahai..kuciwa rasanya..hahaha..!


Tapi,yang stylenya jadi cikgu Pemulihan ni..boleh duduk time ngajar..dah nmpk tu anak murid Chenta tinggal sorang jer..takkan la nak ngajar kuat-kuat..nnt tergnggu kumpulan lain so,conclusionnya ajar kt satu bahagian dan fokus betul-betul kt murid-murid ni..fokus setiap kelemahan dan kekuatan diaorang..Kalo tgk kt gmbr atas ni..ayat yg Chenta sediakan dalam 5 ayat jer tp,nak bagi anak saya ni boleh membaca dengan lancar tersangatt la mencabar kewibawaan..ajar bnyk2 kali pown tp,kejap je karang die dah lupa balik..ohhh..sabar okeyhh!

Tapi,serious student saya ni..die sangat rajin utk membaca..setiap kali dia nak eja atau baca Chenta nampak kesungguhan die untuk mencuba..
Cikgu bangga dengan kamu sayang..!

Nampak bertapa stylenya cikgu Pemulihan lagi..anak murid tinggal 2 orang jer..nampak tak mereka khusyuk..??anak murid duduk,cikgu pon duduk..memang boleh fokus habis la kt budak-budak ni..

Anak murid tertonggeng..dengan cikgu-cikgu sekali tertonggeng..tengok stylekan cikgu Pemulihan..anak murid main,cikgu join sekali..mana tak rapat dan sgt akrab dengan murid..semua murid buat, cikgu join sekali..nampak kad-kad berterabur..tu la rutin harian iaitu membina ABM..part membina ABM adalah part paling mencabar sepnjg praktikum selain daripada part kawalan kelas..Chenta ni tak kretif jadi mmg menjadi masalah yang teramat-amat besar la kt Chenta dalam hal-hal membuat ABM..fuuhhh..mencabar kekreatifan sungguh aihh..!
Nampak dalam dok main pown tak fokus anak-anakku ni..boleh perasan lagi org nak tngkp gambar..tu time main..kalo time wat latihan lagi la..
Cuba tgk gmbr bawah sebagai bukti
*
*
*
*
*
Hahaha..orang dok suruh buat latihan,dia sempat lagi pose nak tangkap gambar..Diaorng ni tak boleh lngsung ada gangguan dalam kelas,,kalo ada gngguan mula la nak hilang fokus..!
Aihh..

Macam-macam aktviti yang nak kena rancang bagi anak-anak saya ni dapat menguasai setiap apa yang saya ajar..ajar kena,bagi buat latihan kena dan paling penting nak kena bagi main jugak..barulah diaorng ni syok nak masuk kelas..kalo ada aktiviti nyanyi ke,aktiviti seni ke, aktiviti melawat ke luar kelas ke..memang akan jadi aktiviti kegemaran mereka..Nama pown kanak-kanak jadi memang dah lumrah kehidupan mereka macam tuh..

Khusyukkan anak saya memancing ikan..??hahaha..


Dari mengajar berdiri,duduk sampai la terbongkok-bongkok..dari belajar,buat lemabaran kerja dan bermain..semua cikgu dah bagi hinggalah sampai menulis..
atas PASIR..
semua cikgu dah guna..semata-mata nak bagi anak-anak ini menguasai kemahiran asas..dan yang pasti pencapaian mereka tak datang bergolek..Mereka perlu sentiasa dilatih..!

*********************************************************************************

Jadi,kini saya sedar besar peranan seorang guru..!Banyak usaha perlu dilakukan,banyak perkara perlu dilaksanakan,banyak kekuatan yang diperlukan,banyak kemahiran diaplikasikan,banyak kesabaran diuji dan jangan sekali-kali BERPUTUS ASA..!

4 comments:

HR said...

Lama tunggu update dari blog cik seha ni. seronok baca pengalaman cik seha. boleh jadi motivasi penting untuk orang yang baru nak mula belajar macam saya. :)

.zara. said...

seronoknya!

chEntA said...

HR:oh..tak sngka sungguh ada yg tguu entry dr saya..anyway,thanks cik hanisah..terima kasih sbb sudi membaca..(^^,)

anyway,penglaman ni melalui apa yg saya lalui sepnjg prkatikum..saya pown masih guru pelatih..pengalaman tak bnyk mana lagi..cuma boleh la utk share sesama kita..

chEntA said...

zara:
hahaha..mmg syok tp,sometimes letih..tapi,best la..=)