CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

heartbeat

Wednesday, January 26, 2011

Petua Asam Jawa.:.

Asam jawa atau Tamaridus Indica a.k.a Tamarind nih mmg bnyk khasiat dan kegunaannya especially dalam masakan dan utk kecntikan..Dan jgn terkejut jika Chenta katakan bahawa asam jawa ni tergolong dalam kategori kekacang..Kiranya satu geng la dgn kcng tanah, kcng dal..dan kacang-kacang yg laen...tapi,yang tak bestnya kt Malaysia tanaman ni xdikomersilkan tapi,tumbuh secara semulajadi..Agak-Agak kalo lpas nih Chenta bukak ladang asam jawa boleh kaya x?*wink.wink**Inilah asam jawa ketika masih diatas pokok..bentuk yang ala-ala..erm..entah..pk sndri la..*
Chenta pown buka pernah tgk real pnyer pown..!


Sebenarnya sebelum ni Chenta tak taw pown khasiat sebnr asam jawa nih tp,semlm bila tgh dok belek-belek buku Dara.com utk bulan Februari pnyer..aihh..bnyk pulak petuanya dan petua paling mudah ialah menggunakan asam jawa utk menghilangkan parut..Wah..mmg syok la bila bce sebab dkt muka Chenta ni mmg bnyk la khazanah parut jerawat..Alang-alang dah dapat petua terus la tergedik-gedik nk buat..(^^,)

Hah..tapi,tu baru satu jer kegunaan asam jawa..ada banyak lagi kegunaan asam jawa ni dan antaranya ialah sebagai penyejuk badan,pelawas,ulam,ubat ciri-birit,losyen,mengubati pnyakit kulit mcm bisul,penawar kepada demam,lelah dan selesema dan pling utama kalo kt Malaysia ni asam jawa digunakan dalam masakan..kalo tgk mak-mak kita kt dapur mesti guna asam jawa ni lebih-lebih lagi bila masak sambal..dan buat yg dok jaga suara sbb berazam+berangan nak msok AF lps nih..bleh la hari-hari dok minum air asam jawa nih sbb die elok utk suara jgk..

Tapi,untuk en3 kali ni Chenta nak cerita psl kegunaan asam jawa nih utk kecntikan..huhu..
Mudah je kalo nak amalkan..cuma kena bncuh asam jawa dengan air sepekat yang mungkin pastu tempek terus kt muka bagi yg nk ilangkan parut jerawat kat muka..erm..tempek la tebal mana nak..ikt suka citarasa msing-msing..Hah..dah siap la..tgu smpi kering then,dah boleh basuh..Rasa la kulit muka tu licin sekjp..
(_ _")..Tapi,nak hasil yg terbaek..silalah rjinkan diri utk membeli dan membancuh setiap hari ea..Barulah berkesan..!

Masalahnya nih sementara nak tunggu kering..serius mmg la muka tu gatal-gatal..Rasa nak garu smpi berdarah tp,bak kata kwn-kwn Chenta..nak cntik pnyer pasal..tabahkan je la hati..Aihh!

dan semalam Chenta sndri dah try petua nih smpi snggup berjalan ke kedai sekitar jam 9.00mlm semata-mata nak g beli asam jawa..**
*Pakej yang dicari sekitar kedai di kawasan Sena Indah..tp,mmg tak dijumpai..mngkin Perlis tak jual asam jawa brand ni kowt*

*Last-last yang ini menjadi pilihan hati..cukuplah buat permulaan ini*
Hanya RM1.20

Rjin ke Chenta nak melakukan aktiviti ni setiap malam..??
Aihh..tp,sbb angan-angan yg tinggi mcm kt bawah ni
*
*
*

agak-agak muka yang sikit punya banyak parut jerawat nih (tudung kning shja okeyhh modelnya) boleh jadi seperti..
*
*
*
BERTUKAR
*
*
*
INI TAK?

PERSOALAN YANG SUKAR DIJAWAB..!
*teetttt..*

p/s:InsyaAllah..dengan kerajinan nak sapu bancuhan air asam jawa kt muka tiap-tiap malam ni..Aihh jgn terkejut kalo muka Chenta jadi licin mcm Siti Nurhaliza..huahuahaua..
(Angan-angan mengalahkan Mat Jenin)

8 comments:

Tinta Ana said...

kat trek joging taman ana ada pokok_buah asam jawa..maila tengok ;)

.zara. said...

ehe. zara suke makan asam jawa fresh dari pokok. sedap dap dap!

chEntA said...

tinta ana:
nnt bwk seha g tgk eh..nk merasa tgk dpn2..slaloo dok tgk yg dh siap proses jer..=)

chEntA said...

.zara.:
bgus la kalo mcm tuh..mmg bnyk khasiatnya..elok la zara trus amalkan..*wink.wink*

armouris said...

lagi info tentang asam jawa di SIHAT SELALU - Asam Jawa : Kegunaan dan Khasiat

chEntA said...

armouris:
oh..really..tq!

Fikri said...

asam gelugoq bleh x? hehe..

chEntA said...

fikri:
jap2..asam gelugor tu yg mn eh?
xtaw la..asam keping ke?
=))