CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

heartbeat

Sunday, August 23, 2009

PBS..dan..Ramdhan Al-Mubarak

Walaupun dah seminggu Chenta pulang ke rumah tercinta baru kini Chenta sempat untuk ber"on9" dan godam - godam blOg sndiri dan melawat blog rakan - rakan yg lain..Semakin lama semakin tidak terurus blog Chenta..dan semakin kurng entry - entry untk dipost sbg tatapan.. Ya!!kdng2 timbul rasa kejemuan tp, Chenta msih syg dgn dunia blogging ini..dunia yg mampu memberi kebebasan kepada Chenta untuk menulis..hahaha..dah mula nk mengarut..ni la implikasinya kalo dh lme xmengepost entry..

Berbalik kepada apew yg Chenta nk cter kali ini ialah berkaitan Pengalaman Berasaskan Sekolah yg telah Chenta jalani 5 hari yg lepas dan kini telah smpi ke penghujungnya..Meskipun sedikt keletihan dan kebuhsanan tp, bnyk pengalaman yg dapat Chenta kutip untuk dijadikan bekalan kelak..bnyk bnding beza yg dapat Chenta lihat berkaitan dengan dunia persekolahan ini..dan yg pasti Chenta merasai 1001 perbezaan dlm tmpoh 5 thn ini..

~dulu2, tyme naik bas skolah..org xheran pOwn kalo Chenta xduduk tp, kini asal naik bas jer adew suara - suara yang berkata,"Cikgu, adew tempat kosong dkt belakang" ..yes!!dpt ddk..=)~

~dulu2..xde spew nk tny Chenta soklan Maths ke, Science ke..skrg..adew je yg mintk tlong ajar maths la..nsib soalan yg diaorng kasi mudah untk dijwb..kalo x..jnuh la nk menjwb..hehehe..
as a teacher.u must always be prepared!!~

~kwn2 satu tmn yg tgk Chenta pki bju cntek-cntek..naik bas..blik dkt Maghrib..jgk naik bas tumpang gembira dgn diri Chenta.."ee..dh jd cekgu la, dulu ko skolah selekeh jerkn"~

~aunty bas yg garang dlu2 pOwn sgt2 la bersopan dan menghOrmati Chenta..tp, Chenta lebih menghormati aunty sbb bg naek bas...lgpown rindu dgn aunty sbb dh lme xjmpe..rindu dgn uncle driver jge..-)~

walau bnyk bezanya..tp,perjalanan Chenta sbg seorng guru masih jauh dan perlu diteruskan!!

Dan..skrg dh tiba bulan Ramadhan..bulan yg dinanti - nantikan..(ceh,iye2 jer..padahal lbih nntikn bulan Syawal)..bulan dimana semua umt Islam berpuasa..bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga tetapi juga dari bnyk aspek lain seperti nfsu dsbnya..dan pling menggembirakan apabila Chenta dpt menyambut hari pertama Ramadhan kali ini bersama keluarga terchenta!!
Ya!!Chenta sdg bercuti..dh brape thn xdpt berpuasa bersama keluarga kerana tinggal di perantauan dan kali ni rezeki Chenta untuk berpuasa bersama keluarga..NIKMATNYA!!

Diharapkan dengan kehadiran bulan Ramadhan ini kita sbg umat Islam berebut - rebut untuk membuat amal kebajikan dan mengambil kelebihan serta keberkatan dari bulan ini untuk menambahkan amalan - amalan kebaikan..hanya setahun sekali..AMIN~

p/s:biler nk beli bju raya ek??..hehehe..Chenta beransur dulu..perlu meneruskan kerja - kerja menyiapkan refleksi untuk Program B.I.G!!
~Chow..**

9 comments:

nhs said...

bestnye sayha.:))
dh 5 thn sayha stdy kt sane kn.
kjp je masa berlalu.
All d best ye sayha.
Semoga menjadi cikgu yg berdedikasi.

sabrosa said...

weh xkan dah buat kot BIG nya refleksi..adoii..

MariaFaizal said...

Happy Ramadhan Al-Mubarak dik...
You'll be a great teacher/educator.Take care.

ALUNAN TINTA said...

weih..refkeksi BIG kena buat dah ka?? bila hantar?? adooii..berita buruk neh.

chEntA said...

nhs:
hannan blom ckup 5thn lg..
adew 3thn lg b4 pOsting..
sayha pg skola ni tOk program Pengalaman Berasaskan Skolah..=)

chEntA said...

sabrosa dan tinta:
sje jer buat la...mls nk tangguh2..
sementara adew mse lpng ni..
buat jer la..=)

chEntA said...

kak maria:
Happy Ramadhan to u toO sis!!~
InsyaAllah..AMIN!!~

.zara. said...

hye dear..!
wah2.. seronok bngt ye pose kat rumah...
zara gak yg tedey duk sorg2 kat Perlis nie...
jeles2! btw dearest...
selamat b'puasa.....
heeee~

chEntA said...

zara:
a'ah..zara xcti kn..
tp,mmg best dpt pose dkt umh dgn family..heehe..
sbr ye zara..perjuangan perlu diteruskn juga!~
=)