CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

heartbeat

Friday, March 20, 2009

Bagaimana anda berblog?

Td on da way Chenta mengusha blog insan-insan lain..terpandang stu entry di salah satu blog.. erm ringkas tulisannya..dan tjuk yang diutarakn pOwn menarik..

"Bagaimana kita berblog??"

Rsenyer semua org pOwn adew style,cara dan identiti dlm menguruskn blog msing-msing..
adew yg bercerita ttg kehidupan,hal semasa,politik,family dan bnyk lg..
tp,xkurang juga yg memilih blog ini sebagai medan utk mereka meluahkn rasa tidak puas hati,memfitnah dan juga mengutuk insan lain..
adOi..ni yg xbaik..stu perkembangan yg tidak sihat nih!!

Gejala-gejala negatif seperti inilah yg perlu kte hindari meskipun blog ini merupakan ruang utk kte membicarakan apew isu sekalipun..tp,dalam kita berbicara..mengutarakan pendapat dan sbgnyer.. haruslah menjge adab dan tingkah laku agar ia tidak memalukan serta menjatuhkn maruah individu lain..kn2??

Ceh..bkn slaloO Chenta nk kluarkn entry yg serius mcm ni..tp,skali-skala xpe kowt..~dan jika adew yg bertny bagaimana Chenta berblog??hehehehe..mcm mn ek??

"Berblog la mengikut kata hati yg sentiasa ingin berbicara dan berbicara la berpada-pada selagi adew dayanya"
..mudahkn?..


7 comments:

MariaFaizal said...

Bagaimana anda berblog?
Menarik! Akak baru je bersembang dgn another blogger petang tadi about ethics while blogging.

She did mention that to parents whom actively blog, they should exercise extra cautions while writing in their blogs (the way parents write or even giving & replying comments - language wise & grammar/spelling wise).

Her point is "jangan malukan anak2 bila anak2 or kawan anak2 baca blog parents because bahasa atau cara penulisan yg tunggang-langgang" Tak kisah topic apa as long as written beautifully and diplomatically. Most importantly ada elements 'intelligence' pada articles yg published.ha ha...

But,akak believes she has the points!Betul jugak apa yg dia cakap kerana blogs are platform for us to 'document' things :)

chEntA said...

kak maria:
btol la..sy stuju jgk..dan melalui blog sedemikian la yg menjd sumber inspirasi bg diri sy..mcm kami ni berblog pOwn tuk something yg simple2 jer..~

sabrosa said...

aku setuju..we have to cntrol ourselve when using this 'world'...hehehhe..ada yang marah kt seseorg mcm2 dia letak dlm blog dia kan cik chenta kan..xpatut2..

chEntA said...

sabrosa:
yups..btol2..
tp,mungkin juga ni jer stu-stunye medium yg die adew tok share the feelings..~

Syazwan Yazid said...

bagaimana saya berblog...???
saya sign in, lepas tu saya tulis la..lalala....haha!

zikery hassan said...

setuju ngan
en syazwan.
sign in dan memmbebel.
haha~

chEntA said...

syazwan & zikery:
bgus2...cara berblog yg sgt serOnok dan mudah!!
=P