CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

heartbeat

Monday, March 14, 2011

Perfectionist atau cerewet..??

Tiba-tiba Chenta menyedari sesuatu..sebelum ni tak perasan sgt tapi,bila org yg paling hmpir dan terdekat dgn diri Chenta berkata barulah Chenta tersedar yg perkara ni mmg wujud dalam diri Chenta..

1. Ketika membuat assignment..kiranya semua assignment la..tak kira membawa pemberatan 60% atau 50% atau 30%.
Chenta ni nak mula bwat kerja mmg lmbt..kalo tak jejak seminggu atau beberapa hari seblum due date jgn harap la Chenta nk bukak kertas soalan tuu..Bila tgk smua dah mula bwat draf nk tnjuk kt lecturer Chenta bwat cool lagi..Tapi,ble Chenta dah mula bukak soalan..dah mula taip PENGENALAN..maka, nak kne tgu pagi due date la bru selesai segalanya. Kdg-kdg org yg mula 2,3,4 hari kemudian lps Chenta pown bleh siap lagi awal..sbbnya?? Chenta sgt menitikberatkan apew yg Chenta tulis..slagi xlngkap semua bahan rujukan..Chenta takkn mula.. kalo Chenta nk letak bhn dlm buku-buku, Chenta akan berusaha smpi dpt buku, bru la Chenta mula..Kalo Chenta dpt isi-isi yg penting..Chenta snggup tlis semula..tmbh apa yg ptut meskipun masa nk hntr tinggal xsmpai 24jam..Kalo boleh nk assignment tu lngkp dgn segala maklumat..kdg2 rse mcm nk bwat pHd pown adew..pulun kan??Chenta akan pastikan semuanya tersusun dan kemas. Kalo time print adew yg slh, Chenta snggup print 2-3 kli even kesalahan tu hnya bhgian header dan footer shja..(^^,)..saya rela membazir, asalkan hasilnya sempurna dan seprti dikehendaki.

2. Membuat slide PowerPoint utk presentation dlm kelas.
Percaya atau tidak..kalo setakat nak bwat presentation yang hanya 5-10 slides tu..kalo xcecah 60 minit kompom la tak siap..pling singkat masa yg diambil adalah 60 minit..kalo tiba time teruja lagi..mau silap-silap 1jam 30 minit..tu baru 10 slides..kalo 20-30 slides..hah??kira la brapa lme Chenta kne peruntukkan masa..Nk pilih background pown dh ambk mse 10-15 minit..pastu blom pilih font lagi,saiz font,wrna font,susun atur font..tu utk 1 slides,slide lain nk kne pk bnda yg sme jgk..hah..x ke lme..bila dah setting smua hal remeh dan temeh tu baru la godek-godek nk taip information yg nak disampaikan..copy 'n' paste mmg tidaklah meskipun bahan tu kdg-kdg dh adew..konon rjin la..haktuih..nasib la tak perlu bwat animations..kalo time bwat tu gatai nk ltk jgk animations even org lain xbuat..hah makin lme la mengadap powerpoint tu..org dh bleh bwat 2,3 kje lain yg Chenta dok la pulun bwat powerpoint yg xsiap-siap tu..org dah tido,Chenta masih pulun menyiapkan powerpoint yg hnya akan dityng kdg2 xsmpi 15 minit pown..tragiskan?

3. Ketika proses membuat Alat Bantu Mengajar a.k.a ABM
Ini lagi satu penyakit Chenta..kalo buat ABM mesti nak yg menarik,wrna terang-terang, wrna-wrni..kalo mengikut perncangan Chenta nak bwat ABM mcm tu,maka hasilnya juga perlu mcm itu..xboleh kurang..contohnya,kalo Chenta ckp ABM tu mesti boleh terbng atau melekat jawabnya..ABM itu perlulah bleh melekat atau terbang..selagi xterbang atau melekat Chenta sama sekali tidak berpuas hati..kalo Chenta ckp ABM itu haruslah bordernya berbntuk rumput dan bunga..maka haruslah begitu pada hasil akhirnya..walaupun takde kecerdasan melukis..tapi,Chenta rela search en.goggle nk cr gmbr bunga dan rumput yg sesuai then print,wrna,potong dan tampal..Dan satu lagi, kalo Chenta ckp nk gne bola berwrna-wrni mcm slalu game show kt TV gne utk dijadikan ABM..maka haruslah didapatkan meskipun sukar dan mahal..hahaha..dahsyatkan?

4. Membeli-belah di mana-mana sahaja tidak kira pasar malam,MidValley,bundle,KLCC dsbnya.
Chenta bukanlah seorng kaki fesyen atau pown dikategorikan dlm yg menjaga penampilan diri. Chenta sebenarnya simple jer..kalo baju pown main pakai ikut sempat dan mudah..tapi, kalo bab nak membeli tdung ker, nak beli selipar ke, nak beli seluar ker..mmg mengambil masa yg lme..hnya Chenta jer larat nak lyn..adik ke, emak ke smua xmampu..tapi,adew yg sudi menemani Chenta kalo shopping iaitu abg Chenta..die sgt tidak kisah..ikt jer Chenta ke mana shja dan seberapa lme pown..dia sgt setia okeyhh..*Terima kasih Abg Mi!!* Kalo bab membeli-belah ni kalo nk beli sesuatu mmg Chenta perlu mse yg pnjg..contohnya kalo Chenta g Jalan TAR nk beli sehelai tdung..percaya atau tidak..Chenta akan msuk dlm 10-15buah kedai..then,bru beli..kalo xjmpe yg berkenan dihati..Chenta akan teruskn perjlnan sehinggalah yg memuaskan citarasa hati..kalo tak jumpe jgk..Yaa..saya rela xbeli lngsng..!Kalo beli ksut sukan..masuk sini,tak minat..masuk sini,tak berkenan..masuk sini,tak cntik..msuk sini,takde saiz..untk membeli sepsng kasut,Chenta snggup ke merata tempat....al-ikhsan,bata, jusco,carefour,Wangsa Walk, Jalan TAR..semua tmpt Chenta snggup pergi..Tapi,kalo Chenta dah minat kt sesuatu benda tu, 1 kedai pown dh cukup dan Chenta akan terus beli..!

5. Aktiviti di kedai buku atau membeli buku dan alatan tulis.
Kedai buku adalah tempat favourite Chenta..kalo g mn2 nmpk kdai buku adalah menjadi satu keWAJIBan untuk masuk walaupun xde nak beli apew2..Masuk sekadar mencuci mata dan melihat buku-buku baru..kalo mencuci mata boleh makan masa selama 15 minit..kalo Chenta membeli-belah di kedai buku..boleh agak tak berapa lme??Kalo nak beli novel,Chenta akan bce semua sinopsis novel yg ada kemudian barulah decide nak beli yg mn stu..kalo nak beli gam, mesti nk tgk yg mn stu murah@mahal, yg mn boleh lekat dgn kuat dan pling tak bleh blah mesti nk tnya pendapt org..hihihi..kalo nak beli punch,mesti nk g try kt kertas dulu..tajam ke tidak punch tu..snggup bkk stu2 kotak utk try semuanya..bila dh jmpe yg tajam,nk kne cr yg mengikut wrna kegemaran pulak..kalo takde wrna kegemaran akan menyebabkn Chenta berfikir 5-10minit utk decide nk beli ke tidak..bertapa lmenya Chenta kt kdai buku hingga menyebabkan mak Chenta pernah meninggalkn Chenta dlm kdai buku sorang-sorang..bila time nk byr bru la Chenta sedar yg "saya sudah ditinggalkan"

PERCAYA ATAU TIDAK
itulah gaya hidup Chenta..rasa-rasanya saya kategori
*
*
*

CEREWET

atau
*
*
*
PERFECTIONIST..??

p/s:Buat yang tidak mengenali..inilah masa untuk mengenali saya..dan buat yg dah mengenali..terima la saya apa adanya..!

16 comments:

Tinta Ana said...

ana rasa kan..kita ni serupa laa..adoiii..sanggup membazir print keje 2 3 kali janji keje tu kemas..aduss..

Anati Soki said...

hehehe.. bagus la.. strt awal.. anat last minit baru nk strt buat assgnment.. mau dah strt last minit. maunya tak tidoq seharian.. hahahah.

chEntA said...

tinta ana:
hahaha..adew persamaan kita rupanya dlm membuat kerja2 begini..dan pling pnting persamaan kita adalah suka membazir..
adoyaii..
=)

chEntA said...

anat:
hahaha..seminggu tu awal eh?
itu alang start awal anat..kalo start lmbt kompom la xsiap assignment tu mengikut due date yg ditetapkan..
=)

Reen Azreen said...

sume kaum hawa gitu kot kan?emmm...thinking

chEntA said...

reen:
hahaha..tu la kn?
msti reen pown sme..isyh2..
agk2 bila kte bleh berubh..??hahhaha

(**,)

farhana madzlan said...

hahaha . yg buat power point ngn ABM tu mmg same . kalau tak buat kemas2 nnt nk bace pon malas kn ;)

HonEyBuNNy said...

perfectionist....;-)

chEntA said...

fana:
ya..stuju..bila bwat cntek2..orng nk tgk pown syok..kte nk present pown lbih bersemangat..=)

chEntA said...

honeybunny:
hahahaha..mgkin jgk..tp,tak dlm smua perkara..
(^^,)

GaDiS OGi' JoRo' said...

tetibe rase cuak pulak nk wat ABM bahagai. huu.

.zara. said...

haha...! same here.
tapi zara xde la memilih lame sgt kot kt kedai...
hentam aje.. tapi pendapat org lah no.1... muahaha!

chEntA said...

gadis ogi joro:
erm..taw takpe..mmg cuak pown..aih..
=)

chEntA said...

zara:
haahaha..dh namanya perempuan..tu yg smuanya hmpir sme..hehehe..
pndpt org tu sgt perlu..kn..
(^^,)

♥ LULU ♥ said...

kadang2 cerewet itu perlu..hehe
kalau asgnmnt mmg perlu cerewet!markah kot..hehe

chEntA said...

.lulu.:
erm..btol2..stuju2..cerewet tu mmg perlu pown..
=)
especially bab assignment..