CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

heartbeat

Wednesday, February 2, 2011

Kursus Asas JPA Siri 1/2011-Kem UUM,Sintok

Pada 28-30hb Januari 2011 yg lepas, Chenta berpeluang mengikuti Kursus Asas JPA di UUM, Sintok..Even,niat hati bukanlah ikhlas sgt nak pergi tapi,atas desakan teman serumah yg semuannya ahli JPA tegar..Chenta pown terpengaruh la dgn kata-kata manis mereka lalu snggup Chenta korbankan cuti buat kali ini..!Fuhh..

Mula-mula nak pergi..mmg xde perasaan..mood pown mcm bolak-balik jer..was-was jer btol ke nak pergi..tapi,kuat dan tekadkan hati,Chenta pown redha jer..Isyh..mende la kem-kem nih..!
Tapi,sbb nak dptkan pengalaman..Ya...Chenta pergi jugak..!TITIK..!

Smpi-smpi di tapak perkehamahan dlm hati dah rasa pelik..tetbe rasa menyesal+nak ngis..Pastu dok pk,mcm mn la bleh terjebak dgn bnda-bnda nih..Mood mmg dah libang-libu la..hati dah jerit-jerit.."Nak balik..!Nak balik..!"
Okeyh..saya mmg xstylo..!

Bila pegawai tanya siapa nak balik..mmg rasa nak angkt tngan jer..tp,isyh malu pulak aku sorang jer tergedik mcm bdk-bdk nak balik..Ok..sabar lagi..!

Bila pergi surau,nak solat..YESS..!
bekalan air tidak ada..memang dugaan paling best la..!
Tapi,sebenarnya bukan takde cuma tekanan rendah so,bila rmi gne air jadi slow la..lalala..
Chenta rela xde elektrik 3hari,3mlm dripada takde air okeyhh..!

Takpe...sabar lagi..!
(_ _")

Selepas pendaftaran dan taklimat awal oleh:
*
*
*
JENG.JENG.JENG
Kem Komandan untuk kursus kali ni..
(lupa nama la pulak..sori tuan!)

Apa itu JPA..??
Sesi pengenalan bersama JPA
*xkenal maka xcinta okeyh!*

ini dah sampai sesi malam utk hari pertama
orang khsuyuk bljr,Chenta dok bermonolog sorang diri
*bla..bla..bla..*

Kelas pertama ialah kelas Pertolongan Cemas..belajar la mcm mn nk ikat kain anduh kalo berlaku kecederaan macam kalo luka kt kepala ke,tngan patah ke, dan sebagainya..!

Bila masok hari kedua..jiwa libang-libu lagi..tgh syok-syok tidur die kjut pkol 3.00pagi utk sesi berkenalan..smbil dok pisat-pisat mata lagi..kami pown gerak la g dewan utk sesi berkenalan.!
Tyme ni mmg syok tgh org dok perkenalkan diri..ada mcm-mcm gaya..ada yg nervous,ada yg malu terlampau dan ada yg sempoi hbes la..laala..

aktiviti pagi hari
Yehaa..kawad..nasib la sem lps dah training kawad jadi,xde la terkjut sgt..!
Mmg pulun la kami kawad!

Seterusnya,belajar 10asas ikatan..tyme ni tinggal nak refresh jer sbb masa perkhemahan unit uniform dah belajar..jadi,mmg enjoy la kelas nih..!

diteruskan dengan kelas CPR dan menyelamat..!
Kelas yg mmg syok dan xkering gusi..even kelas mse tu pkol 2.30ptg iaitu time utk buat tahi mata tapi,mmg xngantuk lngsung..Pegawai yg handle part ni mmg SUPERB terbaik lah!
New info and new experince..!

Ini masa teori kawad usungan oleh para pegawai..ini mmg 1st time la Chenta taw kewujudan benda nih..mmg 1st time belajar mcm mn nak buat semua ni..Ini masa tnjuk ajar dari pegawai..Nnt ade part kami kena buat sndri..Teruja tak??

Ini kumpulan Chenta semasa disana
*KAMI BRAVO*
group ini sempoi dan superb!
mereka insan-insan gagah perkasa..saya suka!

ini time kena buat kawad usungan sambil merentas halangan dengan membawa mangsa yg tercedera..mmg mencabar la..memerlukan kekuatan fizikal dan mental!
Memang sukar!

Dan apa yg pasti lepas aktiviti kawad usungan ini tiba-tiba
*
*
*
*
"Yehaaa..best2!!dah xwujud lagi perkataan "Nak balik" dimulut Chenta..!
Lambatkan saya panas??

Praktikal memadam kebakaran..!
Semua dapat rasa menggunakan alat pemadam api

.Senaman pagi.
Dalam kiraan 8,exercise.......mula..!-->(ayat favourite pegawai!)

Sebelum pulang kami sempat bergambar dengan pegawa-pegawai yang terlibat dlm menjayakan kursus kali ini..(^^,)

p/s:Tiba-tiba jadi seronok join JPA ni..tiba-tiba rasa banyak ilmu yang saya takde,tiba-tiba rasa bnyk benda yg saya kena menuntut..!
Oleh itu,marilah kita sama-sama join JPA..!

12 comments:

Cekgu AYu said...

i like this post. hehe.. mmg best pon. dulu tak benrminat. bila dah masuk rasa dah jatuh cinta pada JPA nh. kih kih kih

.zara. said...

huhu...
mmg budak perempuan kelas seha amek jpa ke...?

chEntA said...

cekgu ayu:
hahaha..seha dh pg bru la nk berminat..bru la rse syoknya..
nnt bleh la kte g sme2 latihan mingguan kalo free ea..
=)

chEntA said...

.zara.:
erm..taklah..JPA ni kalao spew berminat jer tp,majoriti gurls klas seha join JPA so,seha pown terpengaruh la..=)

AISHA INANI said...

JPA stand for ape wehh??

yang scholarship tu eker?

pi kem mn2 salu mcm tuh.
at first berat hati, end up??
hepy mcm gilaa! haha

chEntA said...

aishah inani:
JPA bkn yg beri scholarship tuh tp,JPA ni stand 4 Pertahanan Awam..
sbg sukarelawan..=)

yaa..btul2..stuju..
mula2 xsyok..last2,mmg best..
=)

Tinta Ana said...

wah2..dah jatuh chenta ye..hehe..bagus2. eh,tuan kem kom tu garang x? kami penah kena denda dgn dia taw..aduss..kenangan~

Farahanis Waheda said...

bestnyee ! kita pun JPA jugak , hehe tapi lom g kem lagi .
excited nih !

aqish basir said...

awak? lain kali angkat je tgn! haha
jgn malu..bia kite jd orng pertama okey! haha

chEntA said...

tinta ana:
nak ckp jtuh cinta tuh xde la sgt..tp,syok la jgk ble dpt join bnda2 mcm nih..

erm..xde la garang..okeyh jer..
sempoi je la..
xde plak kne denda..=)

chEntA said...

farahanis:
oh..nnt selmat berkem ea..
best..=)
!!

chEntA said...

aqish basir:
hahaha..niat dihati mmg nk angkt..tp,segan tgk yg lbih muda relaks jer..kte yg tua2 ni plak nk blik..tu yg xjd nk angkt tngan..hikhik..=)